Çocuk Bekleyen Babalar
“Anne doğulur, baba olunur” inanışı temel alınsa da ülkemiz de dahil bir çok yerde annelik üzerine çok daha fazla araştırma yapılmış, kitaplar yazılmış ya da programlar yapılmıştır. Araştırmaların bu şekilde orantısız olması ilgilimi geçtiğinden son zamanlardaki çalışmalarım daha çok bu yönde oldu.
Yakın çevrem dahil gördüğüm ve görüştüğüm bir çok çiftte kadınların eşlerinden beklentilerinin ciddi bir şekilde arttığı hamilelik, doğum ve doğum sonrası destek süreci çiftler arasında belki de daha önce yaşanmamış ciddi sorunlara sebep olabiliyor.
Bu süreçte kadınların yoğun hormonel değişimden dolayı duygusal hassasiyeti artıyor. Sonuç olarak eşlerinden ilgi de yetersiz kalıyor. Ancak çoğunlukla eşlerinin ne yapacağını bilemez bir halde, ancak duruşunu korumaya çalışarak iletişimi devam ettirmeye çalışması durumu bir çıkmazın içine sokuyor.
Toplumsal kanı ve kadına bakışın farklı olmasından dolayı kimse bebek bekleyen babanın duygusal durumunu sormuyor ya da soramıyor. Beyin yapılarının farklılığı sebebi ile kadınlardan ve erkeklerden aynı tepkileri beklemek tabii ki normal değil ancak aile reisi rolü yüklenmiş, evine ve hayatında bir başka kişi girmiş, sorumluluklarını aksatmadan yerine getirmesi beklenen babalar için de bu dönem stres, kaygı ve belki içlerinde savaştıkları yetersizlik duygusunu artırabiliyor. Yapıları gereği bunu yansıtmak istemeyen erkekler ise destek istemekten ve duygularını paylaşmaktan kaçınıyor. Sonuç olarak birbirini anlamayan eşler karşı karşıya gelebiliyor.
Unutmayın..
Anneliğin kutsallığı ve doğallığı kadar babaların da bu süreçte farklı duygusal yoğunluk yaşadığını ve desteğe ihtiyaç duyabilir.
Aile düzeni, uyku düzeni, çok sevdiği eşine yetememek gibi temel duygusal ve davranışa ek olarak bu dönemde erkeklerin de temel ihtiyaçları karşılamadığından gergin olmaları normaldir.
Rol bölümü eşitlikçi olan ailelerde bile doğum ve doğumdan sonra erkekler geleneksel yapıya kaymaktadır, eşinizden yapamayacağı şeyleri beklemeyin.
Ne istediğinizi ima etmek yerine açıkça söyleyin, diretiyor ya da yapmıyorsa nedenini sorabilirsiniz ancak sorgulama şeklinde olduğu takdirde sonuç alma oranınız düşecektir.
Bazı erkekler hamilelik döneminde eşleri ile aşırı ilgilenirken bazıları kendileri ile ilgilenmekten bile vazgeçip bakımsız olabilir, bu onların duygusal durumlarının dışa yansımasıdır.
Her ne kadar bedensel bir değişim yaşamasalar ve nedeni tam olarak açkılanamasa da eşleri hamilelik döneminde olan erkekler de hormonel değişim yaşamakta, bebeği görmeleri ile birlikte bu değişim daha ciddi olmaktadır.
Zaten mutsuz bir evliliğiniz varsa çocuk bekleme süreci daha çok sorun yaşanabilir, bir çok araştırma hamilelik döneminde eşler arası ilişkinin bebeğin beyin ve kişilik gelişimi üzerine etkisi olduğunu vurgulamaktadır.
İlişkinizde bir sorun olursa uzman desteği almanız sizin ve bebeğiniz için önemlidir.
İlgililer için: Az sayıda olmasına rağmen baba olmak üzerine birkaç kitap bulunmaktadır. Babaların farkındalıklarını artırmak kadar onlara bakışımızı değiştirmemiz konusunda da bilgilendirici olan bu kitapları evli ve çocuk sahibi olmak isteyen tüm çiftlerin okumasını öneririm.